Jacht naar personeel is geopend

Jacht naar personeel is geopend

Er is een dreigend tekort aan arbeidskrachten. De werkeloosheid is in januari 2022 gedaald tot het laatste niveau in bijna 20 jaar. In Nederland staan momenteel 371.000 vacatures open, het hoogste aantal ooit. Tegenover 100 werkelozen staan 126 banen. Uit recent onderzoek blijkt dat negen op de tien bedrijven aangegeven steeds meer moeite te hebben met het vinden van de juiste mensen voor hun teams.

In de  ICT is de vraag al jaren veel groter dan het aanbod. De Boston Consultancy Group heeft zelfs voorspeld dat Nederland meer dan 50.000 IT’ers te weinig heeft. Vooral vacatures voor Junior en Senior professionals zijn erg moeilijk in te vullen. Voor elke 15 vacatures is er slechts één IT’er beschikbaar.  Om de ‘war for talent’ te kunnen winnen, worden er goede salarissen geboden. Voor specialistische ICT-medewerkers, zoals supportmedewerkers, webmasters, applicatiebeheerders en consultants stijgen de gemiddelde brutolonen het hardst. Voor ICT-medewerkers en andere gegadigden is deze situatie natuurlijk erg aantrekkelijk. Zij profiteren van de jacht naar personeel. Het wordt interessanter om over te stappen naar een concurrent. Hun huidige werkgever moet vervolgens veel moeite doen om de ontstane vacature op te vullen. Maar naast salaris zijn er ook nog andere redenen waarom personeel kiest voor een andere baan.

Goed personeel loopt weg door slecht leiderschap

Onderzoek toont aan dat medewerkers weggaan als ze ontevreden zijn over hun managers. Gallup CEO Jim Clifton gaf de volgende toelichting bij het onderzoek naar werknemertevredenheid : De allerbelangrijkste beslissing die je in je werk neemt – groter dan de rest – is voor wie je werkt en wie je manager is. Als je voor de verkeerde persoon werkt, lost niets de ontevredenheid en de slechte beslissing op. Geen salaris, geen vergoeding, geen voordelen – niets. Dit geeft duidelijk aan dat reden waarom mensen voor een andere baan kiezen niet het werk zelf is maar de leiding.

Deze redenen zijn als volgt samen te vatten:

  • de medewerker wordt niet betrokken door de leidinggevende(n) of staat niet (meer) achter het beleid van het bedrijf;
  • de leidinggevende communiceert niet op persoonlijke basis met de medewerker;
  • de directie heeft geen duidelijk beeld bij de behoeften van de individuele medewerker;
  • de medewerker voelt zich niet gezien en gewaardeerd.

Als leidinggevenden niet inzien dat hun medewerkers persoonlijke aandacht nodig hebben dan kunnen ze ook niet verwachten dat deze medewerkers loyaliteit naar het bedrijf voelen. Vooral tijdens en na de Corona pandemie voelen steeds meer medewerkers meer afstand tot hun leidinggevende en tot het bedrijf waar ze voor werken.

Meeste mensen niet actief op zoek

Het merendeel van de mensen is niet actief op zoek naar werk maar staan eventueel wel open voor een nieuwe baan. Daarbij heeft de pandemie werknemers ook bewuster gemaakt. De extra tijd die ze met hun partners, gezin en kinderen hebben besteed willen ze niet meer opgeven voor een stressvolle baan. Ze kijken heel duidelijk naar wat een bedrijf voor hun te bieden heeft. Flexibiliteit, prettige werkomgeving, goede secundaire arbeidsvoorwaarden worden ineens veel belangrijker. De visie van een bedrijf en de mate waarin je je als werknemer kunt ontwikkelen hebben invloed. Medewerkers willen betrokken worden en het gevoel hebben dat ze iets doen dat zinvol is, dat bijdraagt aan een betere wereld. Ze willen gewaardeerd en gezien voelen!

Jacht naar personeel is geopend

In recruitment land is het tekort aan arbeidskrachten ook goed te merken. De recruitmentbureaus halen alles uit de kast om kandidaten te vinden. Op het moment dat een persoon met de juiste ervaring en skills zichtbaar is op Linkedin, wordt deze persoon achtervolgt door recruiters. En als je in het verleden ingeschreven was bij één van de recruitmentbureau ’s dan wordt je gebeld om te vragen hoe het met je gaat én of je het nog wel naar je zin hebt bij je huidige werkgever. 

En als uit de markt vernemen dat het bij een bedrijf medewerkers minder tevreden zijn met hun huidige werkgever gaan ze heel agressief en actief op zoek. Ze prijzen ze hun opdrachtgever tot in de hemel om medewerkers maar over te halen om van baan te wisselen. Tenslotte hangt hun bonus af van het aantal kandidaten die ze kunnen plaatsen en zo is de jacht naar personeel geopend.

Op linkedIn kwam ik dit komische filmpje tegen over recruitment 2022 -> klik hier

Word jij nog niet gespamd door recruiters en heb je de  de moed opgegeven hebt om nog een baan te vinden, omdat je in het verleden afgewezen bent vanwege een gebrek aan ervaring dan is het nu je kans. In de zoektocht naar kandidaten wordt steeds meer de nadruk gelegd op soft skills in bepaalde posities dan passende opleidingen. Ruim de helft (51%) van Nederlandse bedrijven geven aan dat soft skills belangrijker zijn dan technische kennis. Veel werkgevers nemen nu mensen aan die intern opgeleid worden.

4 Tips voor leidinggevenden

Met deze 4 simpele tips kun jij als leider voorkomen dat goed personeel weggaat:

  1. Wees authentiek:
    Succesvolle managers zijn openhartig en eerlijk en vertellen precies wat er speelt en hoe ze zich voelen. Ze weten dat dit vertrouwen schept, de motivatie stimuleert en loyaliteit oproept.
  2. Toon empathie:
    Met name het vermogen om met aandacht en empathie te luisteren en te reageren is de beste stimulans voor de productiviteit en motivatie van medewerkers.
  3. Onderken de sterke kanten van je medewerkers:
    Toon interesse in de ambities van je medewerkers en onderzoek wat hun motiveert en drijft. En breng het beste uit je medewerkers naar voren.
  4. Wees dienstbaar:
    Succesvol leiders zetten de beste mensen op de grootste uitdagingen in het bedrijf in plaats van op de grootste problemen. Zij geven leiding door vragen te stellen en niet door met antwoorden of opdrachten klaar te staan.

Met de gevolgen van de Covid-19 pandemie en de steeds verdergaande automatisering en robotica zal de grootste winst worden gehaald door bedrijven die de juiste managers aannemen en opleiden. Die die op hun beurt zorgen voor het ontwikkelen en maximaliseren van de sterke punten in hun medewerkers.

E-book - Corona Burn-out ligt op de loer
Gratis E-book 'Corona Burn-out logt op de loer.'

Vul je e-mail adres in en ontvang direct de link voor het downloaden van het E-book.